تحصیل در آلمان

آنچه در این مطلب خواهید خواند

تحصیل در آلمان | تحصیل با محوریت پژوهش و اشتغال در قلب اقتصاد اروپا

ادامه تحصیل در آلمان؛ تحصیل در قلب علم و اقتصاد اروپا

امروزه متقاضیان تحصیل در خارج از کشور به شدت افزایش پیدا کرده‌اند. حتی بعضی والدین برای تحصیل کودکان خود در مقاطع ابتدایی و متوسطه در خارج از کشور اقدام می‌کنند. مقصد بیشتر مهاجران برای تحصیل و کار کشورهای اروپایی، آمریکا و کانادا هستند. در میان این گزینه‌ها نام آلمان یکی از محبوب‌ترین نام‌ها برای مهاجرت تحصیلی است. کیفیت بالای زندگی در آلمان، سیستم آموزشی برتر آلمان، وجود فرصت‌های شغلی بی‌نظیر برای فارغ‌التحصیلان و مراکز آموزشی با رنک بالای جهانی از جمله دلایل انتخاب آلمان به‌عنوان مقصدی عالی برای مهاجرت تحصیلی است. در این مقاله به موضوع شرایط تحصیل در کشور آلمان در همه مقاطع می‌پردازیم و با شرایط مهاجرت تحصیلی به این کشور آشنا می‌شویم.

دانشگاه های آلمان

مزایای تحصیل در آلمان

آلمان به دلیل پذیرش دانشجو از سراسر دنیا و پایین بودن شهریه دانشگاه‌ها و مراکز آموزش ابتدایی و متوسطه، یکی از بهترین کشورها برای تحصیل در جهان به شمار می‌آید. با توجه به بسترهای اشتغال‌زایی که دولت آلمان در این کشور به وجود آورده است، شما می‌توانید با توجه به رشته تحصیلی خود بلافاصله وارد بازار کار شوید. هدف کشور آلمان آموزش متخصصان و افراد ماهر برای وارد شدن به بازار کار و ایجاد رونق اقتصادی در این کشور است. بنابراین، با توجه به این هدف، دوره‌های تحصیلی بیشماری برای دانش‌آموزان و دانشجویان طراحی شده است. همچنین دانشگاه‌های این کشور برای تحصیل آسان دانشجویان، در اکثر موارد شهریه نمی‌گیرند و یا مقدار کمی برای شهریه تعیین می‌کنند.

دانشگاه‌های کشور آلمان طبق استانداردهای جهانی آموزش عالی، از کیفیت بالایی برخودار هستند و جزو بهترین دانشگاه‌های سراسر دنیا به شمار می‌آیند. بنابراین کشور آلمان می‌تواند یکی از ایده‌آل‌ترین گزینه‌ها برای مهاجرت تحصیلی باشد.

تحصیل در مدارس آلمان

به طور کلی تحصیل در مدارس آلمان شامل سه مرحله ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان می‌شود. سیستم تحصیل در آلمان به گونه‌ای است که دانش‌آموزان بدون توجه به وضعیت مالی خانواده خود، می‌توانند در مدرسه تحصیل کنند و حتی به دانشگاه هم بروند. این سیستم تحصیلی نسبت به سایر کشورهای دنیا تفاوت‌هایی دارد. کشور آلمان بستری را فراهم کرده که فرزندان مهاجران به این کشور به راحتی بتوانند در مدارس تحصیل کنند. حتی خانواده‌ها می‌توانند برای کودکان خود ویزای دانش‌آموزی بگیرند و به آلمان سفر کنند. با توجه به اینکه آلمان کشوری فدرال است، بنابراین فوانین هر ایالت ممکن است متفاوت باشد. بنابراین قوانین تحصیل در هر ایالت با ایالت‌های دیگر تفاوت‌هایی دارند.

تحصیل در آلمان

تحصیل در مقطع ابتدایی

برای تحصیل در مدارس آلمان، کودکان ۳ تا ۶ سال برای شروع تحصیل به مهد کودک می‌روند که البته اختیاری بوده و می‌توانند در خانه به کمک والدین یا مربی خصوصی این مقطع را بگذرانند. اما بعد از گذراندن مهد کودک، رفتن به مدرسه اجباری خواهد بود. این کودکان در مدرسه ابتدایی، از کلاس یک تا چهار را می گذرانند که در مطالب آموزشی این دوره در همه مدارس یکسان است. بعد از گذراندن کلاس چهارم ابتدایی، جهت‌گیری تحصیلی دانش‌آموزان آغاز می‌شود.

تحصیل در مقطع راهنمایی

بعد از تحصیل در چهار کلاس ابتدایی، دانش‌آموزان با توجه به توانایی‌هایی که به دست آورده‌اند و خواسته خانواده خود وارد مرحله جهت‌گیری تحصیلی می‌شوند. در این مرحله دانش‌آموزان به مدارس راهنمایی ‌می‌روند. در کشور آلمان سه نوع مدرسه راهنماییHauptschule ، Realschule یا Gymnasium وجود دارد که دانش‌آموزان با توجه به توصیه معلمان ابتدایی خود، کلاس ۵ تا ۹ را در یکی مدارس راهنمایی میگذرانند. به غیر از برلین و براندنبورگ، مرحله جهت‌گیری در بقیه ایالات آلمان وجود دارد. در اکثر ایالت‌ها، نظر نهایی برای انتخاب مدرسه راهنمایی را والدین دانش‌آموز می‌دهند.

تحصیل در آلمان

تحصیل در مقطع دبیرستان

بعد از تحصیل در مرحله جهت‌گیری، دانش‌آموزان برای تکمیل تحصیلات خود قبل از دانشگاه، وارد مقطع تحصیلی دبیرستان می‌شوند. مدارس این مقطع تحصیلی انواع مختلفی دارد که در ادامه به آن‌ها می پردازیم.

  • مدارس Hauptschule: دانش‌آموزان برای تحصیل در رشته‌های صنعتی و فنی به این مدارس می‌روند. اکثر دانش‌آموزان این مدارس به صورت پاره‌وقت کار هم می‌کنند
  • مدارس Realschule: حدود ۴۰ درصد از دانش‌آموزان در آلمان به این مدارس می‌روند که از محبوبیت خاصی برخوردار هستند. این مدارس با داشتن استانداردهای دانشگاهی از سطح استاندارد دبیرستان‌های معمولی آمریکایی، بالاتر رفته‌اند
  • مدارس Gesamtschule: این مدارس فقط در بعضی از ایالت‌های آلمان وجود دارند. این مدارس سه نوع مدرسه دبیرستان را در قالب یک مدرسه جامع در آورده است. اکثر مدارس دبیرستان آمریکایی این‌گونه طراحی شده‌اند
  • مدارس Sportschule: در مدارس دبیرستانی دیگر کلاس‌های تربیت بدنی و ورزش‌ها بسیار محدود هستند. دانش‌آموزانی که به رشته‌های ورزشی علاقه دارند، وارد مدارس Sportschule می‌شوند. این داشن‌آموزان با توجه به توانایی‌هایی که دارند وارد دوره‌های آکادمیک رشته ورزشی مورد نظر در این مدارس می‌شوند.

ویژگی‌های مدارس آلمان

مدارس در کشور آلمان مانند مدارس کشورهای دیگر، دارای قوانین و مقرارت خاص خود هستند. مدارس آلمان ویژگی‌هایی دارند که آن‌ها را از سایر کشورها متمایز می‌کند. رتبه بندی دانش‌آموزان در این مدارس از سطح A تا F دسته بندی می‌شود. سطح A بهترین و سطح F بدترین رتبه برای یک دانش‌آموز محسوب می‌شود. اگر دانش آموزی نمرات ضعیف کسب کند، مجبور می‌شود که آن سال تحصیلی را تکرار کند. برنامه کلاسی این مدارس مثل کالج بوده و هر روز برنامه متفاوتی دارد.

دانش‌آموزان با توجه به ایالتی که در آن تحصیل می‌کنند در یک سال تحصیلی بین ۱۸۷ تا ۱۹۰ روز به مدرسه می‌روند. سال تحصیلی در این مدارس به دو ترم تقسیم می‌شود که غالبا از اواسط ماه آگوست شروع می‌شود. در بعضی از رویدادها مثل جشن عید پاک، هالووین و جشن شکرگذاری مدارس تعطیل می‌شوند. همچنین مدارس در زمان کریسمس و سال نو به مدت دو هفته و در تابستان به مدت شش هفته تعطیل خواهند بود.

تحصیل در آلمان

یکی از ویژگی‌هایی که مدارس آلمان را از دیگر کشورها متمایز می‌کند، سفرهای مدرسه‌ای است که برای دانش‌آموزان برنامه‎ریزی شده‌اند. این سفرها به غیر داخل آلمان، شامل سفرهای خارج از کشور هم می‌شوند. از دیگر ویژگی‌های مهم مدارس آلمان می‌توان به مدارس بین‌المللی در این کشور اشاره کرد. مهاجران از نقاط مختلف دنیا می‌توانند کودکان خود را در این مدارس ثبت نام کنند. چیزی که مدارس بین‌المللی آلمان را در بین مهاجران محبوب کرده این است که در این مدارس دانش‌آموزان به زبان انگلیسی تحصیل می‌کنند.

شرایط کارآموزی پس از تحصیل در آلمان (اوسبیلدونگ)

در طی سال‌های گذشته، کشور آلمان به طور چشمگیری به یک مقصد مهاجرتی تبدیل شده است. سالانه متقاضیان زیادی برای ادامه تحصیل و کار در این کشور درخواست ویزا می‌کنند. همانطور که قبلا اشاره کردیم، کشور آلمان با هدف اشتغال‌زایی و رونق اقتصادی، شرایطی را به وجود آورده است. در این بستر اشتغال‌زایی، دانشجویانی که در این کشور تحصیل می‌کنند، می‌توانند بلافاصله پس از اتمام دوره تحصیلی خود در دانشگاه وارد بازار کار شوند.

همانطور که می‌دانید شرکت‌های بزرگی در آلمان مثل بی‌ام‌دابلیو، بوش، زایس و دایملر وجود دارند. این شرکت‌ها برای پابرجا ماندن و رقابت با شرکت‌های دیگر، همیشه به دنبال نیروهای کار آموزش‌دیده و ماهر هستند. با توجه به نرخ رشد منفی جمعیت در آلمان، این کشور با قبول مهاجران از سراسر دنیا سعی در آموزش نیروی کار دارد. یکی از راه‌های آموز نیروی کار و اشتغال‌زایی، دوره‌های کارآموزی اوسبیلدونگ است. شما با تحصیل در دوره‌های اوسبیلدونگ می‌توانید مستقیما وارد بازار کار شوید.

تحصیل در دوره‌های اوسبیلدونگ

برای بیشتر از ۳۲۰ شغل و حرفه، دوره‌های کارآموزی اوسبیلدونگ وجود دارد که می‌توانید در آن‌ها شرکت کنید. شما با دریافت مدرک تحصیلی اوسبیلدونگ در واقع صلاحیت کار کردن در شغلی که دور کارآموزی آن را گذراندید، خواهید داشت. برای ثبت نام در این دوره‌ها به یک سری مدارک از جمله مدرک زبان آلمانی نیاز دارید. هر چه سطح زبان آلمانی بالاتری داشته باشید، احتمال پذیرش شما بیشتر می‌شود. دوره‌های اوسبیلدونگ به دو دسته تقسیم می‌شوند که هر کدام مزایا و ویژگی‌های خود را دارد.

اوسبیلدونگ مدرسه‌ای

دوره اوسبیلدونگ با تحصیلات مدرسه را کالج‌ها و دانشکده فنی حرفه‌ای آلمان برگزار می‌کنند. این مراکز آموزشی هم به صورت دولتی و هم خصوصی وجود دارند. کارآموز در مراکز خصوصی این دوره‌های باید شهریه پرداخت کند. در این دسته از دوره‌ها، آموزش تئوری مشاغل طولانی‌تر از آموزش عملی آن‌ها است و شامل مشاغل مختلفی می‌شود. فقط کارآموزان رشته پرستاری در این دوره‌ها دستمزد دریافت می‌کنند. در دوره کارآموزی مدرسه‌ای اوسبیلدونگ که بین یک تا سال طول می‌کشد، کارآموزان اول به صورت تئوری و بعد به صورت عملی آموزش می‌بینند.

اوسبیلدونگ دوگانه

در دوره‌های آموزش دوگانه اوسبیلدونگ، کارآموزان همزمان به صورت تئوری و عملی آموزش می‌بینند. کارآموزان در دوره‌های دوگانه اوسبیلدونگ برای شروع دوره آموزشی، در یک شرکت استخدام می‌شوند. کارآموزان اوسبیلدونگ دوگانه، نیمی از دوره‌ را در یک شرکت برای کارآموزی می گذرانند و در نیمه دیگر وارد یک آموزشگاه حرفه‌ای می‌شوند تا آموزش ببینند. شرکت‌هایی که کارآموزان در آن آموزش می‌بینند، تمامی هزینه‌های دوره آموزشی را پرداخت می‌کنند. دوره‌های اوسبیلدونگ دوگانه حدود دو تا سه سال طول خواهند کشید. کارآموزان به ازای کاری که در این شرکت‌ها انجام می‌دهند دستمزد دریافت می‌کنند.

شرایط شرکت در دوره‌های کارآموزی اوسبیلدونگ

تمام کسانی که به کشور آلمان مهاجرت می‌کنند واجد شرایط درخواست شرکت در دوره‌های کارآموزی اوسبیلدونگ هستند. اما شرکت در این دوره‌ها شرایطی دارد که حتما باید به آن‌ها توجه کرد. برای شرکت در دوره‌های کارآموزی باید مدرک تحصیلات مدرسه‌ای و حداکثر ۲۵ سال سن داشته باشید. همچنین مدرک زبان آلمانی سطح ‌B1 باید جزو مدارک شما باشد. برای گرفتن مدرک زبان آلمانی باید در یکی از آزمون‌های DSH، Test Daf و یا TELC شرکت کنید و نمره قبولی بگیرید.

شرایط اخذ پذیرش از دانشگاه‌های آلمان و تحصیل در این مراکز

دانشگاه های آلمان

شرایط و بستری که برای تحصیل در آلمان مهیا شده، توجه بسیاری از علاقه‌مندان به ادامه تحصیل را به خود جلب کرده است. بسیاری از این علاقه‌مندان جوانان ایرانی هستند که دغدغه تحصیل در خارج از کشور را دارند. برای تحصیل در خارج از کشور باید شرایط اخذ پذیرش دانشگاه‌ها را بدانید. دانشگاه‌های کشور آلمان هم شرایط خاص خودشان را برای دادن پذیرش به دانشجویان دارند. در ادامه مقاله با شرایط اخذ پذیرش از دانشگاه‌های آلمان آشنا می‌شویم.

برای آگاهی از شرایط تحصیل در هر دانشگاه و کشوری باید برخی از فاکتورها را در نظر بگیرید. از جمله این فاکتورها می‌توان به شهریه دانشگاه، مدت تحصیل، نوع نظام تحصیلی و زبان خارجی مورد نظر اشاره کرد. برای تحصیل در آلمان باید بدانید که نظام تحصیلی این کشور چگونه است. دانشگاه‌های آلمان به سه دسته دانشگاه‌ها، موسسات علمی کاربردی و کالج های موسیقی و هنر و فیلم تقسیم می‌شوند.

مدت زمان تحصیل در آلمان با ایران تفاوتی ندارد. به این صورت که دوره کارشناسی بین ۶ تا ۸ ترم، مارشناسی ارشد ۳ الی ۴ ترم و دکتری بین ۳ الی ۶ سال طول خواهد کشید. بعد از تمام دوره تحصیلی فقط ۱۸ ماه فرصت دارید تا اقامت خود را تمدید کنید. برای این می‌توانید برای اخذ ویزای کاری اقدام کنید. با داتشن ویزای کار، بعد از چهار سال، دولت آلمان به شما اقامت دائمی این کشور را خواهد داد.

هزینه تحصیل در دانشگاه‌های آلمان

دانشگاه‌های کشور آلمان نه تنها از دانشجویان آلمانی بلکه از مهاجرین هم شهریه نمی‌گیرند. البته دانشگاه‌ها و موسسات خصوصی در آلمان چون بودجه دولتی دریافت می‌کنند از دانشجویان شهریه می گیرند. بنابراین دانشجویانی که از دانشگاه‌های دولتی آلمان پذیرش می‌گیرند، موظف هستند که فقط هزینه زندگی خود و برخی از هزینه‌های دانشگاه را تامین کنند. این قانون در سال ۲۰۱۴ از سوی دولت آلمان به تصویب رسید. این در حالی است که برای تحصیل در مدارس آلمان باید سالانه چیزی در حدود ۱۶ هزار یورو به غیر زندگی کردن در این کشور بپردازید.

مدرک زبان خارجی برای تحصیل در آلمان

سالانه دانشجویان زیادی از سراسر دنیا به کشور آلمان مهاجرت می‌کنند. به همین دلیل معمولا در این کشور به غیر از زبان رایج این کشور یعنی آلمانی، برای پذیرش دانشجو زبان انگلیسی را هم قبول می‌کنند. برای گرفتن پذیرش با مدرک زبان انگلیسی باید سطح شما B2 باشد و در آزمون آیلتس حداقل نمره ۶.۵ و در آزمون تافل حداقل نمره ۸۵ گرفته باشید. البته این نکته را باید بدانید که با مدرک زبان انگلیسی در همه رشته‌ها نمی‌توانید تحصیل کنید. برای تحصیل در آلمان با مدرک زبان آلمانی هم باید نمره قبولی آزمون گوته یا TestDaf داشته باشید.

انواع ویزای تحصیلی آلمان

تحصیل در آلمان

برای اینکه بتوانید در دانشگاه مورد نظر خود در کشور آلمان تحصیل کنید بعد از گرفتن پذیرش از دانشگاه باید برای اخذ ویزای تحصیلی آلمان اقدام کنید. نکته‌ای که باید بدانید این است که چند نوع ویزا برای تحصیل در آلمان وجود دارد. برای گرفتن ویزای تحصیلی المان باید به سفارت این کشور مراجعه کنید. دانشجویان بعضی از کشورها بار مهاجرت به آلمان، از گرفتن ویزای تحصیلی معاف هستند اما ایران جزو این کشورها نیست. برای گرفتن ویزای تحصیلی آلمان باید به نکات مهمی توجه کرد.

  • برای دوره‌هایی که حداکثر سه ماه طول می‌کشند، باید برای اخذ ویزای شنگن اقدام کنید
  • برای دوره‌هایی که بیشتر از سه ماه طول خواهند کشید باید برای اخذ ویزای ملی آلمان اقدام کنید

نکته مهمی که باید بدانید این است که شما حتما باید برای اخذ ویزای تحصیلی آلمان اقدام کنید. با توجه به طول دوره تحصیلی و نوع برنامه تحصیلی باید برای اخذ ویزای مورد نظر اقدامات لازم را انجام دهید. همچنین شما برای اخذ ویزا باید مشخص کنید که می‌خواهید وارد کدام مقطع تحصیلی بشوید. ویزا برای انواع مقاطع  تحصیلی و دانشجویان مختلف می‌تواند متفاوت باشد. ویزای تحصیلی کشور آلمان به سه دسته تقسیم می‌شود:

  • ویزای دانشجویی آلمان: ویزای دانشجویی در واقع ویزای استاندارد برای دانشجویان بین‌المللی است که از دانشگاه‌های آلمان پذیرش گرفته‌اند. این دانشجویان به صورت تمام وقت به تحصیل در دانشگاه خواهند پرداخت
  • ویزای اپلای دانشجویی آلمان: دانشجویان زمانی برای اخذ این ویزا اقدام می‌کنند که مجبور هستند برای اخذ پذیرش تحصیلی به صورت حضوری وارد کشور آلمان شده و به دانشگاه مورد نظر مراجعه کنند. بنابراین این ویزا اجازه تحصیل در آلمان را به شما نمی‌دهد
  • ویزای دوره زبان آلمانی: این ویزا فقط برای افرادی لازم است که قصد دارند در دوره‌های آموزش زبان آلمانی در کشور آلمان شرکت کنند

مدارک مورد نیاز برای اخذ ویزای تحصیلی کشور آلمان

همانطور که قبلا اشاره کردیم، برای گرفتن ویزای تحصیلی کشور آلمان باید فاکتورهایی را در نظر بگیرید. یکی از این فاکتورها مدارک مورد نیازی است که برای اخذ ویزا باید به سفارت آلمان ارائه دهید. این مدارک عبارتند از:

  • انگیزه نامه (SOP)
  • رزومه کاری
  • مدارک سوابق شغلی در صورت وجود
  • شناسنامه و دو سری کپی از آن
  • عکس جدید که با پاسپورت تطابق داشته باشد
  • گواهی تمکن مالی
  • پاسپورت با اعتبار حداقل ۶ ماه
  • نامۀ پذیرش تحصیلی از دانشگاه مورد نظر
  • مدرک پایان دوره تحصیلات مدرسه (دیپلم) به همراه ترجمه
  • مدرک پایان دوره کارشناسی برای متقاضیان کارشناسی ارشد به همراه ترجمه معتبر
  • مدرک پایان دوره کارشناسی ارشد برای متقاضیان دوره دکتری به همراه ترجمه معتبر

مراحل اقدام برای اخذ ویزای تحصیلی آلمان

تمامی مدارک لازم برای اخذ ویزا که به آن‌ها اشاره کردیم را آماده کنید. گرفتن ویزای تحصیلی آلمان برای متقضایان هر کشور ممکن است متفاوت باشد. فرایند اخذ ویزا برای بسیاری از متقاضیان سخت و گیچ‌کننده خواهد بود. با این حال باید مراحل گرفتن ویزا را با دقت انجام دهید تا موفق به ادامه تحصیل در کشور آلمان شوید.

اخذ ویزای تحصیلی آلمان در چهار مرحله انجام می‌گیرد:

  • مراجعه به سفارت آلمان
  • بررسی مدارک مورد نیاز برای ادامه فرایند اخذ ویزا
  • تنظیم قرار ملاقات در سفارت آلمان برای اخذ ویزا
  • آماده کردن همه مدارک مورد نیاز برای اخذ ویزای تحصیلی آلمان
  • آمادگی برای شرکت در مصاحبه برای اخذ ویزا

بهترین زمان برای اخذ ویزای تحصیلی کشور آلمان

اخذ ویزای تحصیلی آلمان فرآایندی است که مرحله به مرحه آن باید به دقت انجام شود. بعد از اینکه نامه قبولی از طرف دانشگاه برای شما ارسال شد، بلافاصله برای اخذ ویزای تحصیلی آلمان اقدام کنید چرا که بهترین زمان برای این کار است. همچنین ارائه مدارک دزافت کمک هزینه تحصیلی برای اخذ ویزای تحصیلی آلمان بسیار اهمیت دارد. اگر نامه کمک هزینه تحصیلی را ندارید، می‌توانید گواهی تمکن مالی خود را ارائه دهید.

زمان صدور ویزای تحصیلی آلمان

معمولا صدور ویزای تحصیلی آلمان حدودا ۲۵ روز طول خواهد کشید. البته سفارت کشور محل زندگی شما در زمان صدور ویزای تحصیلی آلمان تاثیرگذار است. نحوه و زمان عملکرد سفارت هر کشوری با سایر کشورها متفاوت است. بنابراین ممکن است صدور ویزای تحصیلی شما بیشتر یا کمتر از ۲۵ روز طول بکشد. اما معمولا مراحل اخذ ویزای تحصیلی کشور آلمان یک فرایند سه ماهه است.

اگر شما ویزای اپلای دانشجویی دریافت کرده‌اید‌ و برای اخذ ویزای تحصیلی می‌خواهید به آلمان سفر کنید، به یاد داشته باشید که ممکن است فرایند اخذ ویزای تحصیلی تا ۶ ماه طول بکشد. چون قبل از اخذ ویزا شما باید نامه پذیرش دانشگاه را دریافت کنید.  اگر در این مدت ۶ ماهه بتوانید نامه پذیرش دانشگاه یا دوره آمادگی برای حضور در دانشگاه را دریافت کنید، می‌توانید ویزای دانشجویی یا اجاز اقامت تحصیلی در آلمان را بگیرید.

مراحل اخذ اجازه اقامت دانشجویی آلمان

برای اخذ اجازه اقامت دانشجویی به یک سری مدارک نیاز دارید. با در اختیار داشتن این مدارک می‌توانید مراحل اخذ اجازه اقامت دانشجویی آلمان را انجام دهید.

مراحل اخذ اجازه اقامت به این شرح است:

  • پیدا کردن مکانی برای اقامت: در همان روزهای اولی که ویزای دانشجویی وارد کشور آلمان شدید، باید برای پیدا کردن محل اقامت خود اقدام کنید
  • ثبت نام در اداره اقامت: بعد پیدا کردن محل اقامت، به دفتر اقامت رفته و آدرس خود را ثبت کنید. پس از آن به شما تاییدیه ثبت نام می‌دهند. برای این کار شما به پاسپورت یا کارت ملی معتبر برای تایید ویزا و قرارداد مورد تایید صاحب خانه محل اقامت نیاز دارید
  • شرکت در دوره‌های آموزشی: به دفتر امور دانشجویی مراجعه کنید و مدارک لازم را برای ثبت نام در دوره آموزشی ارائه دهید

درخواست اخذ اجازه اقامت تحصیلی: بعد از ثبت نام در دوره‌‌های آموزشی، درخواست اخذ ویزای اقامت تحصیلی برای اجاز اقامت دانشجویی اراسال کنید.

تحصیل کارشناسی در آلمان

شما با تحصیل در مقطع کارشناسی آن هم در دانشگاه‌های با کیفیت و سطح بالای آلمان، به یک متخصص سطح جهانی در رشته خود تبدیل خواهید شد. برای تحصیل مقطع کارشناسی در آلمان باید حتما مدرک Abitur یا همان گواهی پایان تحصیلات 12 ساله مدرسه‌ (دیپلم) خود را ارائه دهید. اگر این مدرک مورد قبول دانشگاه مورد نظر نباشد باید در یک دوره یک ساله شرکت کرد و در آزمون FSP نمره قبولی بگیرید. آزمون FSP برای ارزیابی صلاحیت شما در تحصیل مقطع کارشناسی طراحی شده است.

فرایند پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی در دانشگاه‌های آلمان

معمولا برای پذیرش در مقطع کارشناسی، باید درخواست خود را مستفیما به دانشگاه مورد نظر ارسال کنید. البته بسیاری از موسسات عالی و دانشگاه‌های آلمان از سرویس UniAssit استفاده می‌کنند تا بتوانند بهتر کارهای مربوط به پذیرش دانشجویان بین‌المللی را مدیریت کنند. دانشجویان متقاضی پذیرش مقطع کارشناسی در بعضی از دانشگاه‌های آلمان، برای رسیدگی به درخواست پذیرش خود، چیزی در حدود ۵۰ یورو باید پرداخت کنند. برای گرفتن پذیرش در مقطع کارشناسی باید اقداماتی را زیر را انجام دهید:

  • ارائه مدرک فارغ‌التحصیلی دبیرستان
  • ارائه مدرک زبان مورد نظر (زبان آلمان یا انگلیسی)
  • ارائه میانگین نمرات و عملکرد خود در ۱۲ سال مدرسه
  • اراسال درخواست پذیرش به چند دانشگاه برای افزایش شانش اخذ پذیرش
  • شرکت در دوره یک ساله کالج در صورت تایید نشدن مدرک فارغ‌التحصیلی دبیرستان

هزینه زندگی برای دانشجویان مقطع کارشناسی در آلمان

همانطور که قبلا اشاره کردیم هزینه تحصیل در آلمان رایگان است و فقط برخی از دانشگاه‌ها از دانشجویان هزینه شهریه می‌گیرند. اما برای مهاجرت به آلمان و زندگی در این کشور باید هزینه‌هایی را مد نظر داشته باشید. یکی از مشکلات بزرگ دانشجویان مهاجر به آلمان پیدا کردن خانه با قیمت پایین است. بیشترین هزینه‌ای که باید برای زندگی در آلمان پرداخت کنید مربوط به اجاره خانه می‌شود. البته با توجه به قیمت‌ها خوابگاه‌های دانشجویی نسبت به خانه و آپارتمان به صرفه‌تر هستند. اگر بخواهید در خوابگا‌های دانشجویی اتاقی اجاره کنید، باید ماهانه حدود ۲۵۰ یورو پرداخت کنید.

اگر هم قصد ندارید که خوابگاه دانشجویی بگیرید، می‌توانید با چند دانشجوی دیگر به صورت مشترک یک آپارتمان اجاره کنید. میانگین اجاره ماهانه‌ای که دانشجویان برای یک آپارتمان پرداخت می‌کنند، ۳۶۵ یورو است. اگر بخواهید تنها باشید و آپارتمان اجاره کنید، باید میانگین ماهانه ۳۸۹ یورو پرداخت کنید. نکته‌ای که باید بدانید این است که آسان‌ترین و در عین حال گران‌ترین راه برای اقامت در آلمان اجاره آپارتمان است. با توجه به هزینه‌های زندگی دانشجویی در آلمان، هر دانشجو ماهانه باید ۸۵۰ یورو هزینه کند.

آینده شغلی مقطع کارشناسی در آلمان

در کشور آلمان شرایط خوبی برای کار کردن دانشجویان فارغ‌التحصیل وجود دارد. اما ملیت دانشجو برای گرفتن کار و استخدام شدن در آلمان یک فاکتور مهم به شمار می‌رود. دانشجویانی که از کشورهای اتحادیه اروپا و مناطق اقتصادی اروپا به آلمان مهاجرت کرده‌اند نیازی به دریافت مجوز کار ندارند. اما شرایط برای دانشجویانی که خارج از اتحادیه و مناطق اقتصادی اروپا بوده و به آلمان مهاجرت کرده‌اند، متفاوت است. این دانشجویان ۱۸ ماه فرصت دارند تا برای تمدید ویزا و دریافت ویزای کار اقدام کنند تا بعد از مدتی بتوانند اجازه اقامت دائم در آلمان را بگیرند.

دانشجویان برای گرفتن اجازه اقامت دائم در آلمان ملزم به اخذ بلوکارت یا کارت آبی آلمان هستند. برای گرفتن بلوکارت، دانشجو باید شغلی داشته که حداقل ۵۶۸۰۰ یورو درسال درآمد داشته باشد. گرفتن اجازه اقامت دائم در آلمان دو شرط مهم دارد. اولین شرط، کار کردن به مدت حداقل ۳۳ ماه در شغلی در ارتباط با رشته تحصیلی دانشجو و پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی است. شرط دوم این است که دانشجو به زبان آلمان در سطح حداقل B1 تسلط داتشه باشد.

دانشگاه های آلمان

تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان

بعد از اینکه مقطع کارشناسی را با موفقیت در آلمان گذراندید، در صورت تمایل به ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد، باید ویزای خود را تمدید کنید. برای ادامه تحصیل بعد از مقطع کارشناسی، دو نوع ویزا وجود دارد که می‌توانید برای اخذ آن‌ها اقدام کنید. با توجه به دوره‌ای که می‌خواهید در آن ثبت نام کنید، نوع ویزا متفاوت خواهد بود.

اگر قصد ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری را داشته باشید، باید برای اخذ ویزای ملی آلمان اقدام کنید. اما اگر به دنبال ثبت نام در دوره کوتاه‌تری هستید، می‌توانید با اخذ ویزای شینگن اقدام کنید. البته به یاد داشته باشید که با ویزای شینگن فقط سه ماه اجازه اقامت در آلمان را را خواهید داشت.

مراحل اقدام برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در آلمان

اولین مرحله برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد، ارائه مدرک برای تایید صلاحیت تحصیل در این دوره است. مدرک لیسانس شما برای تایید صلاحیت در دوره کارشناسی ارشد دانشگاه‌های آلمان قابل قبول است. البته با توجه به کشوری که در آن مدرک لیسانس خود را گرفته‌اید ممکن است تایید صلاحیت شما متفاوت باشد. دانشجویان کشورهای اتحادیه اروپا برای ادامه تحصیل در آلمان نیازی به ویزا ندارند. دانشجویان اهل کشورهایی مثل امریکا، کانادا، ژاپن، کره جنوبی و اسرائیل هم شرایط مشابهی دارند. اما دانشجویان سایر کشورهای دنیا باید برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی برای اخذ ویزای تحصیلی اقدام کنند. فرایند اخذ ویزا ممکن است تا چند ماه طول بکشد.

مدارک لازم برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در آلمان

برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی در آلمان به مدارکی مثل نسخه رسمی مدرک لیسانس، گذرنامه، تاییدیه از دانشگاه مورد نظر در آلمان و اثبات تمکن مالی نیاز دارید. همچنین باید نمره آیلتس شما حداقل ۶.۵ و تافل حداقل ۹۰ باشد. در ۱۶ ایالت کشور آلمان مجموعا بیشتر از ۵۰۰ دانشگاه وجود دارد که حدودا نیمی از آنها دولتی هستند که بودجه دولتی دریافت می‌کنند. بنابراین دانشجویان برای تحصیل در این دانشگاه‌ها هزینه‌ای پرداخت نمی‌کنند.

به غیر از این دانشگاه‌ها حدود ۱۲۰ دانشگاه و موسسه خصوصی هم در این کشور وجود دارد که برای مشخص کردن هزینه‌های تحصیل دانشجویان آزاد هستند. یعنی طبق وضعیت مالی خود برای تعیین شهریه و هزینه‌های فرایند پذیرش تصمیم می‌گیرند. البته طبیعی است که برای تحصیل در دانشگاه‌ها و موسسات خصوصی باید هزینه بیشتری نسبت به دانشگاه‌های دولتی پرداخت کنید. مدرک همه این دانشگاه‌ها معتبر است و هر کدام برنامه تحصیلی مشخصی برای خود دارند. دانشگاه‌های دولتی و خصوصی فقط در هزینه‌های تحصیل متفاوت هستند.

طول دوره کارشناسی ارشد در دانشگاه‌های آلمان

طول دوره کارشناسی ارشد در دانشگاه‌های آلمان معمولا دو سال است. این دو سال شامل چهار ترم می‌شود و دانشجویان باید در این مدت ۱۲۰ واحد را بگذارنند. دانشجویان برای دریافت مدرک کارشناسی ارشد در دانشگاه‌های آلمان باید ۹۰ واحد درسی و امتحانات را پاس کنند. واحدهای باقی‌ مانده شامل ۳۰ واحد پایان‌نامه می‌شود. بعد از گذراندن این ۱۲۰ واحد و دریافت مدرک فوق لیسانس می‌توانید برای ادامه تحصیل در مقطع دکترا اقدام کنید و یا با تمدید ویزا و اخذ ویزای کار وارد بازار کار شوید.

هزینه‌های تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در آلمان

همانطور که قبلا اشاره کردیم، دانشجویان برای تحصیل در دانشگاه‌های آلمان هزینه پرداخت نمی‌کنند. اما در بیشتر رشته‌های کارشناسی ارشد، دانشجویان باید هزینه‌هایی را پرداخت کنند که خیلی زیاد نیستند. برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه‌های خصوصی آلمان، دانشجویان باید حدود ۱۰ تا ۴۰ هزار یورو شهریه سالانه پرداخت کنند. اما دانشجویانی که در دانشگاههای دولتی آلمان تحصیل می‌کنند، باید  حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ یورو برای شهریه سالانه پرداخت کنند.

آینده شغلی برای فارغ‌التحصیلان مقطع کارشناسی ارشد در آلمان

مقطع کارشناسی ارشد در آلمان به دو دسته کارشناسی ارشد هنر (Masters of Art) و کارشناسی ارشد علوم (Masters of Science) تقسیم می‌شود. دسته اول مربوط به رشته‌های علوم انسانی و غیر آزمایشگاهی مربوط می‌شود. اما دسته دوم با رشته‌های آزمایشگاهی مرتبط است. هر کدام از این دسته‌های آینده شغلی خود را دارند. نرخ بیکاری در آلمان حدود ۲.۵ درصد است. بنابراین می‌توان گفت که دانشجویان فرصت شغلی بسیار زیادی در این کشور دارند.

فارغ‌التحصیلان مقطع کارشناسی در آلمان با توجه به سطح علم و مهارتی که دارند راحت‌تر می‌توانند وارد بازار کار شده و در شرکت‌های مختلف مشغول به کار شوند. دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد در کشور آلمان رشته‌هایی مختلفی را می‌توانند برای تحصیل انتخاب کرده و وارد بازار کار شوند. از جمله این رشته‌ها می‌توان به کارشناسی ارشد رشته مدیریت بازگانی، مهندسی مکانیک، علوم کامپیوتر، زیست‌شناسی، محسط زیست و اقتصاد اشاره کرد.

دانشگاه های آلمان

تحصیل دکترا در آلمان

کشور آلمان به دلیل شرایط مناسب و کم هزینه برای تحصیل دانشجویان، به یکی از محبوب‌ترین مقاصد تحصیلی دانشجویان سراسر دنیا تبدیل شده است. این کشور با سیاست کاهش هزینه تحصیل، دانشجویان زیادی را از سراسر دنیا به خود جذب کرده و میزان نیروی کار خود را افزایش داده است. بسیاری از دانشجویان سراسر دنیا به دلیل رایگان بودن دانشگاه‌های آلمان، برای تحصیل مقطع دکترا در این کشور اقدام می‌کنند.

دلیل دیگری که دانشجویان را برای تحصیل دکترا در آلمان ترغیب می‌کند، پرداخت حقوق به دانشجویان مقطع دکترا در صورت بورسیه شدن در این کشور است. مدرک دانشگاه‌های کشور آلمان بین‌المللی و معتبر است. بنابراین فارغ‌التحصیلان می‌توانند با داشتن این مدرک در خود آلمان و کشورهای دیگر مثل آمریکا و انگلیس استخدام شده و مشغول کار شوند. برای تحصیل مقطع دکترا در کشور آلمان شرایطی وجود دارد که باید آن‌ها را بدانید. برخی از این شرایط، شرط سنی، شرط معدل، انواع دکترا، مدرک زبان، شرایط پذیرش، گرفتن ویزا و مدارک مورد نیاز هستند.

شرط سنی تحصیل دکترا در آلمان

هر یک از دانشگاه‌های آلمان شرایط به خصوصی دارند. اما معمولا برای تحصیل مقطع دکترا در کشور آلمان باید حداکثر ۴۰ سال سن داشته باشید. دانشجویان دکترا در آلمان که حداکثر ۳۱ سال سن دارند، واجد شرایط دریافت بورسیه تحصیلی هستند. بنابراین اگر می‌خواهید برای ادامه تحصیل در مقطع دکترا به کشور آلمان بروید، هر چه سریع‌تر مدارک خود را آماده کرده و برای اخذ پذیرش و ویزا اقدام کنید.

شرط معدل تحصیل دکترا در آلمان

مقطع تحصیلی دکترا معمولا پژوهشی و تحقیقی است. بنابراین نمره و معدل اهمیت زیادی برای تحصیل در این مقطع ندارد. شرط معدل بیشتر در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد اهیمت زیادی دارد. بنابراین، اگر نمره و معدل شما پایین بوده و قصد ادامه تحصیل در مقطع دکترا را دارید، برای اخذ گذیرش از دانشگاه‌های آلمان نگران نباشید. شما می‌توانید برای جبران نمرات پایین، از روش‌های دیگری برای درخواست پذیرش استفاده کنید. برای مثال می‌توانید مدرک زبان با نمره بالا ارائه دهید یا رزومه تحصیلی و مقاله قوی بنویسید برای دانشگاه مورد نظر ارسال کنید.

مدرک زبان برای تحصیل دکترا در آلمان

برای تحصیل مقطع دکترا در آلمان باید به یکی از زبان‌های آلمانی یا انگلیسی مسلط باشید. اگر با این زبان‌ها آشنا هستید، اثبات تسلط خود به این زبان‌ها آزمون‌هایی طراحی شده که با شرکت در آن‌ها می‌توانید این کار را انجام دهید. برای زبان انگلیسی باید در آزمون‌های آیلتس یا تافل شرکت کنید. برای اخذ پذیرش باید نمره آیلتس شما حداقل ۶  و نمره تافل حداقل ۶۰  باشد. البته این نمره‌ها برای هر دانشگاه می‌تواند متفاوت باشد اما عموما همین نمره‌ها مد نظر هستند.

اگر می‌خواهید با مدرک زبان آلمانی برای تحصیل دکترا در آلمان اقدام کنید باید در آزمون‌های مخصوص زبان آلمانی شرکت کنید. آزمون‌های مورد قبول دانشگاه‌های آلمان معمولا TestFaf و DSH هستند. آزمون TestFaf سه سطح TDN سه تا پنج دارد که برای پذیرش در دانشگاه‌های آلمان، در هر چهار بخش آزمون سطح شما باید حداقل چهار یا TestDaF TDN4 باشد. آزمون DSH هم مانند TestDaF سه سطح دارد. این سطح‌ها DSH1 (B2)، DSH2 (C1) و DSH3 (C2) نام دارند. شما برای پذیرش در دانشگاه‌های آلمان باید حداقل مدرک سطح DSH2 داشته باشید.

شرایط و مدارک لازم برای پذیرش در مقطع تحصیل دکترا در دانشگاه‌های آلمان

برای گرفتن پذیرش از دانشگاه‌های آلمان در مقطع دکترا، باید یک استاد راهنما داشته باشید. این استاد راهنما همیشه با شما در ارتباط خواهد بود. با تایید شما از سوی استاد راهنما، احتمال گرفتن پذیرش از دانشگاه را افزایش می‌دهد.

شما برای درخواست پذیرش از دانشگاه‌های آلمان، باید مدارک زیر را ارائه دهید:

  • مدرک فوق لیسانس معتبر
  • مدرک زبان انگلیسی یا آلمانی معتبر
  • روزمه تحصیلی قوی
  • انگیزه نامه
  • مقاله (در صورت لزوم)

گرفتن ویزای تحصیلی برای مقطع دکترا در آلمان

بعد از ارائه مدارک و دریافت پذیرش از دانشگاه مورد نظر باید برای اخذ ویزای تحصیلی اقدام کنید. اما برای این کار اول باید به سفارت آلمان مراجعه کرده و برای اخد ویزای اپلای دانشجویی اقدام کنید. با ویزای اپلای دانشجویی می‌توانید به مدت سه ماه در کشور آلمان اقامت داشته باشید و به امور مربوط به ویزای تحصیلی خود بپردازید. برای اخذ ویزای اپلای دانشجویی مقطع دکترا باید مدارکی مثل فرم درخواست ویزا، پاسپورت، تاییدیه استاد راهنما، مدارک تحصیلی و اثبات تمکن مالی نیاز دارید.

اخذ ویزای همراه برای همراهان دانشجوی دکترا در آلمان

اگر می‌خواهید یکی از بستگان مثل پدر و مادر یا همسر و فرزندان خود را به آلمان ببرید تا در کنار شما باشند، باید برای اخذ ویزای همراه اقدام کنید. در این صورت، باید ۳ تا ۱۲ ماه از حصور شما در کشور آلمان گذشته باشد تا بتوانید برای درخواست ویزای همراه بدهید.

اخذ این ویزا شرایطی دارد که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم:

  • تمکن مالی: دانشجوی دکترا در آلمان باید از نظر مالی توان تامین مالی همراه خود را در این کشور داشته باشد
  • محل اقامت مناسب: باید محل اقامت دانشجوی دکترا در آلمان برای زندگی خود و همراهانش مناسب باشد
  • شرایط ازدواج: دانشجوی دکترا در آلمان باید قبل از اخذ ویزای اپلای دانشجویی با همسر خود ازدواج کرده باشد
  • شرط سنی: دانشجوی دکترا و همسرش باید حداقل ۱۸ سال سن داشته باشند. اگر فرزند دارند باید سن او زیر ۱۶ سال باشد. در صورت بیشتر بودن سن فرزند دانشجوی دکترا از ۱۶ سال، فرزند او باید مدرک زبان آلمانی سطح C1 خود را ارائه دهد
  • مدرک زبان: همسر دانشجوی دکترا باید حداقل مدرک A1 زبان آلمانی داشته باشد
  • وابستگی به والدین: فقط در صورتی به والدین دانشجو ویزای همراه داده می‌شود که سن آن‌ها بالا بوده و نیاز به مراقبت دارند
  • مدت اقامت در آلمان: دانشجوی دکترا در آلمان باید اجازا اقامت یک ساله از سوی دولت آلمان داشته باشد تا خانواده او بتوانند برای اخذ ویزای همراه اقدام کنند
  • وضعیت فرزندان: فرزندان دانشجوی دکترا نباید ازدواج کرده یا طلاق گرفته باشند

دانشگاه های آلمان

روش‌های تحصیل مقطع دکترا در آلمان

بعد از گرفتن پذیرش و اخذ ویزا، شما می‌توانید تحصیل خود را به عنوان دانشجوی مقطع دکترا در کشور آلمان آغاز کنید. برای تحصیل دکترا در آلمان باید بدانید که دوره دکترا در کشور آلمان به دو شکل وجود دارد که هر کدام ویزگی‌های خاص خود را دارند.

دکترای فردی

در روش دکترای فردی، دانشجوی دکترا زیر نظر استاد راهنما روی رساله دکترای خود کار می‌کند. دانشجویان در مقطع دکترا به روش فردی، جدا و مستقل از هم فعالیت می‌کنند. دوره دکترای فردی بین سه تا پنج سال طول خواهد کشید. در این دوره که دانشجو به روش فردی فعالیت می‌کند، محدودیتی برای کارهای پژوهشی خود ندارد. این دانشجو می‌تواند تحقیقات و پژوهش‌های خود را به غیر از دانشگاه، در یک سازمان یا شرکت غیر دانشگاهی انجام دهد.

پروژه دکترای ساختار یافته

در پروژه دکترای ساختار یافته، دانشجویان دکترا پروژه‌های خود را به زبان انگلیسی انجام می‌دهند. در این روش دانشجویان دکترا در حین انجام پروژه‌های پایان‌نامه دکترا، آموزش‌هایی تکمیلی در ارتباط با رشته خود می‌بینند. همچنین دانشجویان مقطع دکترا در پروزه دکترای ساختار یافته می‌توانند برای انجام پروژه‌ها و پژوهش‌های خود با سازمان‌ها و موسسات تحقیقاتی در کشورهای مختلف همکاری کنند.

هزینه‌های تحصیل و زندگی در مقطع دکترا در آلمان

دانشجویان مقطع دکترا در دانشگاه‌های دولتی آلمان در سه سال اول تحصیل، هزینه‌ای پرداخت نمی‌کنند. تنها هزینه‌ای که لازم است، حدود ۲۵۰ یورو برای جمل و نقل، خدمات دانشجویی و امور اداری رداخت کنند. بنابراین می‌توان گفت که دانشجویان مقطع دکترا در آلمان فقط برای زندگی در این کشور هزینه خواهند کرد. هزینه زندگی این دانشجویان در آلمان شامل غذا، لباس، حمل و نقل، تفریح، اجاره محل اقامت و مواردی دیگر می‌شود. دانشجویان مقطع دکترا در آلمان باید ماهانه حدود ۸۲۰ یورو هزینه کنند.

آینده شغلی برای فارغ‌التحصیلان مقطع دکترا در آلمان

در دانشگاه‌های کشور آلمان اکثر رشته‌ها در سطح و کیفیت بالا ارائه می‌شود. به دلیل اعتبار مدرک دانشگاه‌های آلمان، فارغ‌التحصیلان در هر مقطع دانشگاهی به راحتی می‌توانند وارد بازار کار جهانی بشوند. این برای فارغ‌التحصیلان مقطع دکترا از نظر مالی شرایط بهتری به وجود می‌آورد. طبق قرارداد دستمزد فدرال در آلمان به بعضی از دانشجویان مقطع دکترا در بعضی از دانشگاه‌های این کشور حقوق داده می‌شود. این حقوق بین ۳۵۰۰ تا ۴۰۰۰ یورو متغیر است. میزان مبلغ با توجه به رشته دانشجو، دانشگاه محل تحصیل، مهارت دانشجو و مواردی دیگر تغییر می‌کند.

فارغ‌التحصیلان مقطع دکترا در آلمان حداقل ۳۰ درصد بیشتر از فارغ‌التحصیلان مقاطع دیگر درآمد خواهند داشت. البته این میزان با توجه به شرایط و وضعیت فارغ‌التحصیلان دکترا می‌تواند متغیر باشد. همچنین آینده شغلی دارندگان مدرک دکترا در آلمان تضمینی است. از مزایای دیگر فارغ‌التحصیلی در مقطع دکترا از دانشگاه‌های آلمان می‌توان به دریافت اجازه اقامت دائم در این کشور اشاره کرد. همچنین با توجه به آمار و ارقام، حقوق دریافتی کسی که در آلمان با مدرک دکترا مشغول به کار است، سالیانه چیزی در حدود ۵۰ هزار یورو خواهد بود.

معرفی بهترین دانشگاه‌های آلمان

دانشگاه های آلمان

آلمان جزو برترین کشورهای جهان در تحصیلات دانشگاهی است. سالانه هزاران دانشجو از سراسر دنیا برای ادامه تحصیل به آلمان مهاجرت می‌کنند. دانشگاه‌های آلمان با ارائه مدرک بین‌المللی و معتبر به دانشجویان راه را برای استخدام آن‌ها در شرکت‌های مختلف هم در آلمان و هم کشورهای دیگر هموار کرده‌اند. این دانشگاه‌ها طبق استانداردهای جهانی، از کیفیت و سطح بسیار بالایی برخوردارند. دانشگاه‌های آلمان امروزه به بهشت دانشجویان معروف شده‌اند. امروزه بیشتر از ۳۵۰ هزار دانشجو در این دانشگاه‌ها مشغول به تحصیل هستند و هر روز به تعداد آن‌ها افزوده می‌شود. در ادامه این مقاله با برخی از بهترین دانشگاه‌های کشور آلمان آشنا خواهیم شد.

دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ  (Ludwig-Maximilians-Universität München)

دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ یکی از معروف‌ترین دانشگاه‌های پژوهشی در اروپا و یکی از بهترین دانشگاه‌های آلمان به شمار می‌آید. این دانشگاه یکی از قدیمی‌ترین دانشگاه‌های مونیخ است که حدود پنج قرن قدمت دارد. طبق استاندارهای آموزشی و پژوهشی، دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ از سطح بسیار بالایی برخودار است. این دانشگاه در رتبه ۳۲ بهترین دانشگاههای جهان و رتبه اول دانشگاههای آلمان قرار دارد. دانشجویان بین‌اللمللی این دانشگاه تقریبا هفت تا هشت هزار نفر و حدود ۱۵ درصد از دانشجویان بین‌المللی در کشور آلمان هستند.

دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ در پژوهش‌ها و تحقیقات با حدود ۴۰۰ دانشگاه و موسسه در سراسر جهان همکاری می‌کند. این موضوع یکی از ویژگی‌های مهم این دانشگاه به شمار می‌رود. به دلیل همکاری و مشارکت با دانشگاه‌های سراسر جهان، توانایی تبادل دانشجو و دوره‌های تحصیلی را دارد. همچنین این دانشگاه به دانشجویان مدرک مشترک با دانشگاه‌های دیگر می‌دهد. دانشجویان این دانشگاه در رشته‌هایی مثل فلسفه، اقتصاد، حقوق، تاریخ، روانشناسی، ادبیات زبان‌های مختلف، زیست‌شناسی، ریاضیات، فیزیک، پزشکی و رشته‌های دیگر مشغول به تحصیل هستند.

دانشگاه های آلمان

دانشگاه فنی مونیخ (Technische Universität München)

دانشگاه فنی مونیخ یکی از معروف‌ترین دانشگاه‌های اروپا به شمار می‌رود. این دانشگاه جزو بهترین دانشگاه‌های آلمان است که بیشتر از ۴۳ هزار دانشجو در آن مشغول به تحصیل هستند. از جمله ویژگی‌های این دانشگاه میتوان به پژهش‌ها و تحقیقات قوی و با کیفیت، رشد و تقویت استعداد‌های دانشجویان و سطح بالای تدریس اشاره کرد. این دانشگاه شامل ۱۵ دانشکده مختلف می‌شود و حدود یک سوم دانشجویان مشغول به تحصیل در آن را مهاجران بین‌المللی تشکیل می‌دهند. حدود ۶۰۰ استاد در دانشگاه فنی مونیخ مشغول به تدریس هستند.

در حال حاضر این دانشگاه در رتبه ۳۸ بهترین دانشگاه‌های جهان قرار دارد و بهترین دانشگاه آلمان در رشته‌های فنی است. دانشگاه فنی مونیخ در پژوهش‌ها و تحقیقات مهندسی با بسیاری از دانشگاه‌ها و موسسات زیادی از جمله MIT و استنفورد همکاری می‌کند. این دانشگاه با هدف سرمایه‌گذاری روی استعدادها و کسب دانش از سراسر دنیا دانشجو می‌پذیرد. دانشجویان این دانشگاه در رشته‌هایی فنی مثل مهندسی مکانیک، مهندسی برق، مهندسی کامپیوتر، معماری، ریاضیات، فیزیک، هوانوردی، داروسازی و علوم بهداشتی مشغول به تحصیل هستند.

دانشگاه روپرشت کارل هایدلبرگ  (Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg)

دانشگاه روپرشت کارل هایدلبرگ یکی از باسابقه‌ترین دانشگاه‌های سراسر دنیا در زمینه آموزش و پژوهش است. این دانشگاه جزو برترین دانشگاه‌های آلمان به شمار می‌رود. دانشگاه روپرشت کارل هایدلبرگ در رتبه سوم بهترین دانشگاههای آلمان و رتبه ۴۲ در دانشگاه‌های جهان قرار دارد.

دانشگاه روپرشت کارل هایدلبرگ با هدف افزایش دانش و مهارت دانشجویان رشته‌های تحصیلی مختلفی را ارائه می‌دهد. همچنین روی فرصت برابر به دانشجویان زن و مرد برای ایجاد جامعه‌ای پویا و بدون دغدغه تمرکز کرده است. در این دانشگاه رشته‌های تحصیلی مثل زیست‌شناسی، زمین‌شناسی، شیمی، نجوم، فیزیک، کامپیوتر، ریاضیات، مطالعات اجتماعی، اقتصاد، حقوق، زبان‌های پیشرفته، فلسفه و پزشکی ارائه می‌شود.

دانشگاه های آلمان

دانشگاه هومبولت برلین  (Humboldt-Universität zu Berlin)

دانشگاه هومبولت برلین یکی از دانشگاه‌های بسیار معتبر کشور آلمان است. تعداد حدودا ۳۵ هزار دانشجو در این دانشگاه مشغول به تحصیل هستند. دانشگاه هومبولت در رتبه ۷۴ بهترین دانشگاههای جهان و رتبه پنجم دانشگاههای آلمان قرار دارد. دانشجویان بین‌المللی بیشتر از یک هفتم کل دانشجویان این دانشگاه را تکشیل می‌دهند. حدود ۴۲۰ هزار استاد و هزار نفر استادیار در این دانشگاه مشغول به کار هستند. یکی از ویژگی‌های دانشگاه هومبولت، تضمین شغلی بعد از تحصیل برای دانشجویان است.

چیزی که کیفیت تدریس در این دانشگاه را افزایش می‌دهد این است که حدود ۱۸ درصد از اساتید و استادیارها خارج از آلمان زندگی می‌کنند. دانشجویان این دانشگاه در مدت تحصیل خود دانش و مهارت کافی برای ورورد به بازار کار را به دست می‌آورند. از جمله رشته‌هایی که در این دانشگاه ارائه می‌شود می‌توان به حقوق، علوم اجتماعی، زیست‌شناسی، ریاضیات، فلسفه، ادبیات، زبان‌شناسی، الهیات، اقتصاد و پزشکی اشاره کرد. دانشگاه هومبولت در رشته پزشکی با دانشگاه‌ها و موسسات دیگر همکاری می‌کند.

موسسه فناوری کارلسروهه  (Karlsruhe Institute of Technology)

موسسه فناوری کارلسروهه یکی از بهترین دانشگاه‌های آلمان در خوزه صنعت و محیط زیست است. این موسسه با هدف حل مشکلاتی که جامعه با آن‌ها رو به رو هستند، امکانات آموزشی و پژوهشی فراهم کرده است. مهم‌ترین ویژگی این موسسه تبادل دانش با دانشگاه‌های سراسر جهان است. موسسه فناوری کارلسروهه با هدف توسعه دیدگاه دانشجویان در مسائل جهانی، با تیم ‌های پژوهشی بین‌المللی در تحقیقات جهانی همکاری می‌کند. دلیل منحصربه‌فرد بودن این موسسه ارتباط مداوم دانشجویان موسسه با دانشجویان دانشگاه‌های سراسر دنیا است که دید آن‌ها را برای ارائه ایده‌های جدید وسیع‌تر می‌کند. دانشجویان این موسسه در رشته‌های مثل معماری، عمران، زمین‌شناسی، زیست‌شناسی، شیمی، جامعه‌شناسی، برق، کامپیوتر، مهندسی مکانیک، فیزیک، ریاضیات، مدیریت و اقتصاد مشعول به تحصیل هستند.

دانشگاه های آلمان

دانشگاه آزاد برلین  (Freie Universitaet Berlin)

دانشگاه آزاد برلین حدود ۱۵ سال است که به عنوان یک از بهترین موسسه‌های علمی و آموزش شناخته می‌شود. این دانشگاه در رتبه ۸۳ بهترین دانشگاههای جهان قرار دارد و هفتمین دانشگاه برتر کشور آلمان است. تعداد دانشجویان این دانشگاه به حدود ۳۴ هزار نفر می‌رسد. تقریبا ۲۰ درصد این جمعیت را دانشجویان بین‌المللی تشکیل می‌دهند. البته ۱۳ درصد از این دانشجویان در مقطع کارشناسی و ۷ درصد در مقطع کارشناسی ارشد مشغول به تدریس هستند. دانشگاه آزاد برلین در سه رشته هنر، علوم اجتماعی و علوم انسانی سابقه علمی بسیار خوبی داشته است.

دانشگاه آزاد در کشورهای چین، هندوستان، روسیه، آمریکا، مصر و بلژیک شعبه دارد. بنابراین تعامل بین‌المللی این دانشگاه، سطح کیفی این دانشگاه را افزایش داده است. دانشگاه آزاد برلین با افزایش دانش و مهارت دانشجویان در مسائل اجتماعی، به دنبال ارائه برنامه‌های جامعه‌سازی هدفمند است. رشته‌های تحصیلی این دانشگاه شامل زیست‌شناسی، داروسازی، زمین‌شناسی، روانشناسی، تاریخ، تجارت، اقتصاد، فلسفه، علوم انسانی، حقوق، علوم سیاسی، پزشکی، دام‌پزشکی، ریاضیات و علوم کامپیوتر می‌شود. البته در رشته پزشکی، دانشجویان با دانشگاه‌های دیگر تعامل خواهند داشت.

دانشگاه های آلمان

دانشگاه فنی RWTH آخن  (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen)

دانشگاه فنی دانشگاه فنی راینیش وستفلیشه شهر آخن یکی از بهترین دانشگاه‌های بین‌المللی آلمان محسوب می‌شود. این دانشگاه با رتبه ۱۰۸ در بهترین دانشگاههای جهان و رتبه ۸ در بهترین دانشگاههای آلمان با دانشگاه فرایبورگ همتراز است. دانشگاه فنی RWTH آخن با هدف خلق راهکارها و ایده‌های خلاقانه برای حل چالش‌های جهانی، دانشجویان خود را آموزش می‌دهد.

این دانشگاه به دنبال توسعه صنعتی کشور آلمان است. دانشجویان این دانشگاه دانش و مهارت لازم برای ورود به بازار کار جهانی را کسب می‌کنند. تعداد دانشجویان دانشگاه RWTH آخن به بیش از ۴۵ هزار نفر می‌ که حدود یک چهارم آن‌ها را دانشجویان بین‌المللی تشکیل می‌دهند. رشته‌های تحصیلی این دانشگاه، ریاضیات، کامپیوتر، علوم طبیعی، عمران، معماری، مهندسی مکانیک، مهندسی مواد، برق، کامپیوتر، علوم انسانی، بازرگانی، اقتصاد و پزشکی هستند.

دانشگاه فناوری برلین  (Technische Universität Berlin)

دانشگاه فناوری برلین یکی از معروف‌ترین دانشگاه‌های اروپا است که با ارائه برنامه‌های بین‌اللملی با سطح کیفی بالا شناخته می‌شود. دانشجویان با گرفتن مدرک در این دانشگاه می‌توانند به راحتی وارد بازار کار شوند. دانشگاه فناوری برلین در زمینه‌های آموزشی و پژوهشی جزو دانشگاه‌های برجسته کشور آلمان به شمار می‌رود. از جمله رشته‌های تحصیلی این دانشگاه می‌توان به علوم انسانی، آموزش و پرورش، ریاضیات، علوم طبیعی، برق، کامپیوتر، سیستم‌های ترافیکی و ماشینی، اقتصاد و مدیریت اشاره کرد.

دانشگاه ابرهارد کارلز توبینگن  (Eberhard Karls Universität Tübingen)

دانشگاه ابرهارد کارلز شهر توبینگن بیش از پنج قرن قدمت دارد و محل تحقیقات بسیار مهم و تدریس عالی بوده و هست. این دانشگاه یکی از بهترین دانشگاه‌ها در کشور آلمان ب شمار می‌رود. دانشگاه ابرهارد کارلز در رتبه ۷۸ دانشگاه‌های جهان و رتبه ششم بهترین دانشگاه‌های آلمان قرار دارد.

این دانشگاه برای دانشجویان خود برنامه‌های تحصیلی خلاقانه و بین‌المللی طراحی کرده است. در این دانشگاه حدود ۲۷ هزار دانشجو مشغول به تحصیل هستند. حدود ۴ هزار نفر از این تعداد را دانشجویان بین‌المللی تشکیل می‌دهند. برای تحصیل دانشجویان این دانشگاه مدرن‌ترین امکانات، کادر علمی قوی و برنامه‌های تحصیلی جذاب را فراهم کرده است. رشته‌های تحصیلی دانشگاه ابرهارد کارلز شهر توبینگن شامل حقوق، فلسفه، الهیات (کاتولیک یا پروتستان)، ریاضیات، علوم طبیعی، علوم اقتصادی، علوم اجتماعی و پزشکی می‌شود.

دانشگاه های آلمان

دانشگاه آلبرت لودویگ فرایبورگ  (Albert-Ludwigs-Universität Freiburg)

دانشگاه آلبرت لودویگ فرایبورگ  که در سال ۱۴۵۷ میلادی تاسیس شده، یکی از قدیمی‌ترین دانشگاه‌های آلمان به شمار می‌رود. این دانشگاه در رتبه ۱۰۸ دانشگاه‌های جهان و رتبه هشتم دانشگاههای آلمان قرار دارد و با دانشگاه دانشگاه فنی دانشگاه فنی RWTH آخن همتراز است. طبق برنامه تحصیلی این دانشگاه، تعداد زیادی درس بین رشته‌ای وجود دارد که باعث ایجاد تعامل بیشتر دانشجویان رشته‌های مختلف با یکدیگر می‌شود.

تقریبا همه رشته‌های تحصیلی در این دانشگاه تدریس می‌شوند و دانشجویان می‌توانند در تمام رشته‌های دانشگاهی شناخته شده‌ در دنیا، تحصیل کرده و مدرک بگیرند. دانشگاه آلبرت لودویگ فرایبورگ با هدف کثرت‌گرایی و توسعه دیدگاه دانشجویان، با دیگر موسسات و دانشگاه‌های سراسر دنیا همکاری می کند. برخی از رشته‌های تحصیلی این دانشگاه شامل الهیات، حقوق، اقتصاد، فیزیولوژی، زیست شناسی، ریاضیات، فیزیک، شیمی، داروسازی، پزشکی، محیط زیست و منابع طبیعی می‌شوند.

بهترین رشته های تحصیلی در آلمان

تحصیل در آلمان

همانطور که می‌دانید دانشگاه‌های کشور آلمان در ارائه رشته‌های مختلف تحصیلی جزو بهترین دانشگاه‌های سراسر دنیا هستند. دانشگاه‎های آلمان طبق استانداردهای جهانی آموزش عالی، سطح بسیار بالایی دارند. رشته‌های مختلف در حوزه‌های مختلف متقاضیان زیادی دارند اما بعضی از رشته‌ها شرایط بهتری در آلمان دارند. این شرایط می‌تواند سطح کیفی ارائه این رشته‌ها باشد. در ادامه این مقاله به بهترین رشته‌های تحصیلی در حوزه پزشکی، مهندسی، کامپیوتر و مدیریت می‌پردازیم.

بهترین رشته‌های پزشکی در آلمان

رشته پزشکی یکی از پرطرفدارترین رشته‌ها در دنیا به شمار می‌رود. با این حال، بعضی از رشته‌ها و تخصص‌هایی که از پزشکی منشعب می‌شوند، در خوزه بهداشت و درمان نقش بسیار مهمی دارند. این رشته‌ها در کنار پزشکی جزو بهترین رشته‌ها برای تحصیل در کشور آلمان به شمار می‌روند. با توجه به استانداردها و امکانات بالای پزشکی، درمان و بهداشت در آلمان، تحصیل در این رشته‌ها و ورود به شغل‌های مرتبط با آن‌ها می‌تواند آینده شما را تضمین کند. معمولا شغل‌های مرتبط با رشته‌های پزشکی جزو شغل‌های پردرآمد در آلمان به شمار می‌روند.

برخی از بهترین رشته‌های پزشکی برای تحصیل در آلمان عبارتند از:

  • رشته علوم آزمایشگاهی
  • پرستاری
  • مامایی
  • رشته فیزیوتراپی
  • رشته هوشبری
  • شنوایی سنجی
  • بینایی سنجی

دانشگاه های آلمان

بهترین رشته‌های مهندسی در آلمان

همانطور که می‌دانید کشور آلمان یکی از قطب‌های صنعتی سراسر دنیا به شمار می‌رود. این کشور بسترهای تحصیل در رشته‌های مهندسی را به خوبی فراهم کرده است. فارغ‌التحصیلان این رشته‌ها می‌توانند به سرعت وارد باز کار در آلمان و دیگر کشورهای صنعتی بشوند. رشته‌های مهندسی به دلیل داشتن بازار کار خوب در آلمان جزو بهترین رشته‌ها برای تخصیل در این کشور به شمار می‌روند. همچنین مشاغل مهندسی در آلمان در رده پردرآمدترین مشاغل در این کشور قرار دارند.

بهترین رشته‌های مهندسی برای تحصیل در آلمان عبارتند از:

  • مهندسی فناوری اطلاعات
  • مهندسی برق
  • مهندسی شیمی
  • مهندسی هسته‌ای
  • مهندسی مکانیک
  • مهندسی هوافضا
  • مهندسی الکترونیک
  • مهندسی مالی
  • مهندسی محیط زیست
  • مهندسی خودرو

دانشگاه های آلمان

بهترین رشته‌های کامپیوتر در آلمان

به طور کلی رشته‌های فنی و مهندسی در آلمان به شدت طرفدار دارند و جزو مشاغل پردرآمد محسوب می‌شوند. اما از جمله پرطرفدارترین رشته‌های تحصیلی در کشور آلمان، رشته‌های کامپیوتر و ریاضیات هستند. دانشگاه‌های آلمان سالانه دانشجوهای بین‌المللی زیادی را در این رشته‌ها می پذیرند. با توجه به اینکه کشور آلمان یم قطب صنعتی در جهان به شمار می‌آید، متخصصین در رشته‌های کامپیوتر و ریاضیات می‌توانند قدرت این کشور در حوزه صنعتی را افزایش دهند. بنابراین فرصت شغلی این رشته‌ها در آلمان بسیار زیاد است. برخی از رشته‌های کامپیوتر و ریاضیات برای تحصیل در آلمان عبارتند از:

  • رشته ریاضی مالی
  • رشته آمار
  • رشته علوم کامپیوتر
  • رشته امنیت شبکه
  • رشته سخت‌افزار
  • رشته برنامه نویسی
  • رشته برنامه‌ریزی خطی
  • رشته فناوری اطلاعات
  • رشته تجزیه و تحلیل عددی

بهترین رشته‌های مدیریت در آلمان

در حوزه علوم انسانی رشته‌های مدیریت بهترین رشته‌ها برای تحصیل در کشور آلمان هستند. این رشته‌ها در اکثر شرکت‌ها و سازمان‌ها کاربرد دارند و فرصت شغلی بسیاری برای آن‌ها وجود دارد. وجود متخصصین در رشته‌های مدیریتی برای انسجام و نظم شرکت‌ها و سازمان‌های مختلف در راستای رسیدن به اهداف آن‌ها ضروری است. در حوزه مدیریت رشته‌ مختلفی وجود دارد که در بخش‌های متفاوت مدیریتی سازمان‌ها لازم و ضروری هستند.

برخی از بهترین رشته‌های مدیریتی برای تحصیل در آلمان عبارتند از:

  • رشته مدیریت مالی
  • رشته مدیریت منابع انسانی
  • رشته مدیریت پروژه
  • رشته مدیریت بازاریابی بین الملل
  • رشته مدیریت لجستیک
  • رشته مدیریت بهداشت
  • رشته مدیریت استراتژیک
  • رشته مدیریت هتلداری و گردشگری

تحصیل در آلمان؛ پذیرش در بهترین دانشگاه‌های جهان

کشور آلمان از پیشروترین و بهترین کشورها برای ادامه تحصیل و کار به شمار می‌رود. دانشگاه‌های این کشور در دنیا بسیار معروف هستند و سالانه دانشجویان زیادی برای اخذ پذیرش از آن‌ها اقدام می‌کنند. کشور آلمان با هدف اشتغال‌زایی و رونق اقتصادی، بسترهای تحصیل و ورود آسان به بازار کار را برای دانشجویان سراسر جهان فراهم کرده است. در این مقاله تلاش کردیم تا به تحصیل در آلمان و مقاطع تحصیلی در این کشور بپردازیم.

تحصیل در مدارس آلمان به سه دوره ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان تقسیم می‌شود. دوره ابتدایی برای تحصیل دانش عمومی، دوره راهنمایی برای جهت‌گیری تحصیلی و دوره دبیرستان برای تکمیل تحصیلات مدرسه است. تحصیل در دوره دانشگاه هم در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا انجام می‌گیرد. دانشگاه‌های آلمان جزو بهترین دانشگاه‌های جهان هستند و مدرک آن‌ها بین‌المللی و معتبر است. با توجه به اینکه آلمان یک قطب صنعتی در جهان است، رشته‌های پرطرفدار و پردرآمد در آلمان معمولا در حوزه فنی و مهندسی، پزشکی، کامپیوتر و مدیریت هستند. اگر می‌خواهید برای ادامه تحصیل به کشور آلمان سفر کنید، همین حالا برای دریافت پذیرش و اخذ ویزا اقدام کنید.

برای مهاجرت آماده اید؟

در اولین فرصت با مشاورین ما تماس بگیرید تا با بررسی شرایط شما؛ بهترین راهکارهای مهاجرت را به شما ارائه نمایند

نظرات و سوالات شما

منتظر سوالات و دیدگاه های شما هستیم

موضوع : تحصیل در آلمان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.